Hjelp:Hjelp

Fra Språkrådets termwiki
Hopp til: navigasjon, søk

Velkommen til hjelpesiden for Språkrådets termwiki. Denne siden er delt inn i to hoveddeler:

 • En tradisjonell "bruksanvisning" med informasjon vi mener er nødvendig for å komme i gang med arbeidet
 • En del med spørsmål og svar. Dette er informasjon som er nyttig, men som vi ikke har inkludert i den vanlige bruksanvisningen.


Språkrådets termwiki – en bruksanvisning

Om wikisystemet

Wikibegrepet brukes hovedsaklig om to ting:

 • en samling dokumenter på nettet
 • programvaren som brukes for å gjøre dokumentsamlingen nevnt over tilgjengelig på nettet

Tanken bak wikikonseptet var å gjøre publisering av sider og artikler på nettet enklere – og også å lage et system der alle kunne bidra med sine egne artikler og redigere eksisterende artikler. Fordelene med et slikt system er mange:

 • Brukere uten erfaring med vebbpublisering kan bidra, uten å måtte lære seg et komplisert kodespråk.
 • Når mange frivillige bidrar med innhold, vil nettstedet kunne vokse mye raskere enn det som ville vært mulig ellers.
 • Wikisystemet åpner for toveiskommunikasjon og samarbeid på nettet.
 • Når alle kan redigere alt, vil man, ideelt sett, øke presisjonsnivået i artiklene og få bedre korrekturlesning.

Det er selvsagt noen ulemper ved et slikt system også:

 • Ved å slippe til alle som forfattere, kan man risikere å få inn en mengde artikler som er
  • irrelevante
  • av for dårlig kvalitet
  • direkte feil
 • Artikler om omstridte emner vil være i konstant endring.

For å sikre kvaliteten på postene i termwikien og for å minske mengden korrektur og kontroll vil det i denne termwikien ikke være mulighet for autoregistrering av brukerkontoer. En kontoforespørsmål må godkjennes av Språkrådet før man får mulighet til å logge seg inn og bidra med artikler. For ytterligere informasjon om registrering, se siden om bruksvilkår

Om MediaWiki

Språkrådets termwiki er basert på programvaren MediaWiki, som er en gratis programvarepakke for wikiløsninger. Det finnes mange andre programvarepakker for akkurat dette, men vi har valgt å bruke MediaWiki fordi den dekker våre behov og fordi det er denne programvaren som ligger i bunnen av Wikipedia. Det vil i praksis si at den vil bli vedlikeholdt i uoverskuelig fremtid, og at den er godt dokumentert. Du finner flere opplysninger om MediaWiki på http://www.mediawiki.org/wiki/MediaWiki

Tilgang til termwikien

Hvis du vil ha tilgang til termwikien følger du følgende retningslinjer, avhengig av om du søker tilgang som enkeltperson eller for et større fagmiljø:

Fagmiljø

Ta kontakt med terminologitjenesten i Språkrådet for informasjon om hvordan tjenesten fungerer og for å bli veiledet videre.

Enkeltpersoner

Trykk på "Logg inn" i øverste høyre hjørne. Her vil du få beskjed om enten å logge inn eller å etterspørre en konto. Trykk på "Etterspør konto" og fyll så ut registreringsskjemaet. Hvis du ikke har vært i kontakt med Språkrådet tidligere, så bruk gjerne feltetene under personlig informasjon til å presentere deg og si litt om hvorfor du ønsker tilgang. Når skjemaet er sendt, vil en administrator i Språkrådet behandle forespørselen. Dette er en manuell godkjenning, så det kan kanskje ta litt tid før du får en tilbakemelding.

Oppretting av nye artikler

I termwikien tilsvarer en artikkel en term. Hvis du ønsker å legge til eller endre en term i termwikien går du fram på følgende måte:

 • Sjekk først om termen du ønsker å opprette/redigere finnes fra før ved å bruke søkefeltet i venstremenyen
  • Søk på termer skiller ikke mellom store og små bokstaver, så et søk på "hus" vil gi treff på både "hus" og "Hus".
  • Hvis termen er registrert, vil den komme opp direkte.
  • Hvis en term er registrert flere ganger (bør ikke skje), vil det komme opp en resultatliste der du må velge en av dem.
  • Det er mulig å søke med jokertegn, så "form*" vil gi treff på både "form" og "formel".
 • Hvis termen allerede finnes, kan du redigere den, forutsatt at du har skriverettigheter til den.
 • Hvis termen ikke finnes fra før, vil du få beskjed om dette i søketreffet, men du vil også bli spurt om du vil opprette termen.
  • Hvis du er sikker på at termen ikke finnes fra før, kan du klikke på "Opprett siden", og du vil da få opp en helt blank wikiside

Språkrådet har laget en mal for en termpost. Den inneholder

 • alle felt man tradisjonelt ønsker utfylt i en termpost
 • alle felt for bokmål, nynorsk og engelsk

Ved oppretting av nye poster kan det være en god ide å ta en kopi av denne malen, slik at du kan lime den inn i en nyopprettet side og dermed spare en del tid på at du slipper å legge inn de forskjellige feltene.

Det er ikke alltid du trenger å bruke alle feltene i en termpost, og da er det fullt mulig å lage en redusert mal som bare inneholder de feltene du er interessert i å registrere.

Redigering av artikler

Selv om wikisystemet er laget for å være så enkelt som mulig å bruke, er det mange avanserte funksjoner som kan benyttes for å få en artikkel til å se presentabel ut. I utgangspunktet trenger du ikke gjøre noe annet enn å skrive inn ren tekst for å legge inn en termpost i termwikien, men for å kunne legge inn en ny termpost er det noen få såkalte wikikoder du må kjenne til.

Språkrådets termwiki bruker overskrifter til å generere innholdslistene øverst i hver artikkel, og til å skille de forskjellige postene i en artikkel fra hverandre. Overskrifter lages ved å sette liketstegn foran og bak den teksten som skal være overskrift, slik:

Overskrift, nivå 5: =====anbefalt/tilrådd term=====

Overskrift, nivå 6: ======referanse======

Antallet likhetstegn foran og bak angir nivået på en overskrift, og er nødvendig for å bygge opp en korrekt innholdsfortegnelse øverst på siden. Dette fungerer på samme måten som i en nummerert liste. Dette er den eneste wikikoden man egentlig trenger å kunne for å bruke termwikien - og bruker du malen til å opprette artikler, trenger du strengt tatt ikke forholde deg til koder i det hele tatt.

Hvis du allikevel ønsker å benytte deg av wikikoder i arbeidet, finnes det en oversikt over de mest brukte kodene her :